تماس با ما
- تهران، ستارخان، روبروی حبیب الهی، نبش تاکستان
- ۰۲۱۶۶۵۱۱۴۱۶
- تهران، جنت آبادجنوبی بین لاله و چهارباغ پلاک ۱۳۴
- ۰۲۱۴۴۴۱۵۹۵۷
معرفی اساتید و آموزشگاه های مرجع سه تار، به صورت حضوری و آنلاین
سهتار از سازهای مضرابی موسیقی ایرانی است که در ساخت آن از چوب، فلز، زه یا نخ نایلون استفاده می شود. وسعت سه تار نزدیک به سه اکتاو است.
سهتار از سازهای مضرابی موسیقی ایرانی است که آنرا را معمولاً با مضراب نمینوازند و با ناخن، زخمه میزنند.سهتار و انواع سازهای شبیه بهآن مانند دوتار و تنبور و چگور در نواحی مرکزی آسیا و خاورمیانه رواج داشتهاست. به نظر میرسد که سهتار از قرن چهارم رواج داشتهاست.
سه تار از سازهای زهی و مضرابی موسیقی ایرانی است. این ساز در قدیم از خانواده تار و تنبور بوده است اما امروزه شباهت زیادی به تار دارد. قدیمی ترین نمونه های موجود این ساز به ۱۲۰۰ هجری قمری بر می گردد.نشانه هایی نیز از وجود سازی هم خانواده سه تار وجود دارد که متعلق به آثار سفالی کشف شده در شوش می باشد و قدمت آن حدود دو هزار سال پیش از میلاد است. از قدیمی ترین نمونه های سه تار ، ساز ناصرالدین شاه قاجار است که اتفاقی به دست احمد عبادی رسیده است. داستان از این قرار است که ناصرالدین شاه سه تار خود را به شخصی هدیه می دهد . بعدها فرزند همان شخص برای یادگیری سه تار نزد میرزاعبدالله (پدر احمد عبادی ) می رود. سال ها بعد وقتی صدای سه تار نوازی احمد عبادی را از رادیو می شنود و متوجه می شود که وی پسر استادش است ، این ساز را به او هدیه می دهد.
نام سه تار حتی با وجود ۴ سیم هنوز بر روی این ساز مانده است. این ساز در ابتدا سه سیم داشته و قول مشهوری وجود دارد که سیم چهارم در اواخر دوره زندیه توسط عارفی به نام مشتاق علی شاه که آواز خوان و نوازنده برجسته ای بوده به این ساز اضافه شده است. به همین دلیل به سیم چهارم سیم مشتاق هم گفته میشود.
این سیم چهارم امکانات زیادی در اختیار نوازنده سه تار قرار میدهد و میتوان گفت شخصیت این ساز را کامل کرده است. از جمله این امکانات میتوان به کوکهای مختلفی که به سه تار اضافه شده است اشاره کنیم که به نوازنده این امکان را میدهد تا در مایههای مختلف بنوازند.
برای رفع ابهام به ترتیب از پایین به بالا سیمها را معرفی میکنیم تا با نام آنها بیشتر آشنا شوید.
شماره : سیم اول / نام : حاد / رنگ : سفید / جنس : فولاد / قطر : ۲۰ تا ۲۲ میکرون
شماره : سیم دوم / نام : زیر / رنگ : زرد / جنس : برنز / قطر : ۲۲ تا ۲۵ میکرون
شماره : سیم سوم / نام : مشتاق یا زنگ / رنگ : سفید / جنس : فولاد / قطر : ۲۰ تا ۲۲ میکرون
شماره : سیم چهارم / نام : بم / رنگ : زرد / جنس : برنز / قطر : ۳۵ تا ۴۰ میکرون
سه تار از سه بخش اصلی تشکیل شده که شامل : کاسه صفحه، دسته و سرپنجه است. کاسه ساز همانطور که مشاهده میکنید، اگر دقت کنید گلابی شکل است که به صورت یک تکه یا ترکهای ساخته میشود.
ممکن است برای مبتدیان سوال پیش بیاید که منظور از کاسه یک تکه و ترکهای چیست؟ در واقع برای ساخت کاسه یک تکه چوب میتراشند تا به شکل کاسه سه تار در بیاید و برای ساخت کاسه ترکهای از ترکههای چوب استفاده میشود که کنار هم چسبانده شده و شکل کاسه را بوجود میآورند.
صفحه رویی که معمولا از جنس چوب توت یا گردو به ضخامت حدودا ۳ میلیمتر است حاوی سوراخهایی میباشد که برای کنترل و همچنین خروج صدا از کاسه طنینی تعبیه شدهاند. ضمنا این سوراخها بسته به سلیقه و شیوه ساخت سازندگان میتوانند در موقعیتهای مختلف و با شکلهای گوناگون استفاده شوند.
اگر به دسته ساز دقت کنید نخهایی را میبیند که به دور دسته بسته شدهاند که اصطلاحا به آن پرده گفته میشود. این پردهها وظیفه مشخص کردن موقعیت انگشتان ما بر روی دسته را دارند یا به گونهای میتوان گفت محل نت های ساز ما است.
تعداد این پردهها نیز با توجه به مکتبی که نوازنده در آن مینوازد میتواند از بین ۲۵ الی ۲۸ پرده متغییر باشد. با مشاهده این پردهها متوجه ضخامتهای متفاوت آنها میشوید. برخی از پردهها سه دور بسته شدند و برخی دیگر چهار دور، پردههایی که چهار دور بسته شدهاند محل نتهای شور سل (شور سل یکی از مایه های مشهور و محبوب در موسیقی ایرانی است) را مشخص میکند.
بالاتر از دسته سرپنجه را داریم که گوشیها در آن قرار میگیرند. گوشیها به منظور کوک کردن سیم ها تعبیه شدهاند تا با پیچاندن آنها به سمت چپ و راست بتوانیم ساز را کوک کنیم. در قسمت سرپنجه چهار گوشی میبینیم که چهار سیم سه تار ما به دور آن پیچیده میشود.
خرک ساز نیز قطعهای چوبی است که بر روی صفحه ساز قرار گرفته و بر روی آن شیارهایی ایجاد کردند تا یک سر سیم بر روی آن قرار گیرد. در انتهای صفحه و پشت خرک، سیم گیر نصب شده است و سیمها به این قسمت وصل میشوند.
شیطانک هم قطعه باریک به اندازه پهنای دسته است که پایین سرپنجه قرار میگیرد و کارایی مشابه خرک دارد. بر روی شیطانک هم شیارهایی به منظور قرارگیری سیمها وجود دارد. اگر دقت کنید بالای شیطانک پردهای بسته شده که در واقع سیمها را ثابت نگه میدارد و از حرکت آنها بر روی شیطانک جلوگیری میکند.
با توجه به تنوع الگوه های ساخت سه تار ، که از نظر ابعاد صفحه ، دسته ، کاسه و… با هم اختلاف دارند. سه تار هایی با ظاهر متفاوت نیز وجود دارد. به طور متوسط طول سه تار از نوک دسته تا سیم گیر حدودا” 86 سانتیمتر ، از شیطانگ تا سیم گیر 72 سانتی متر و طول ارتعاش آزاد آن ( از خرک تا شیطانک ) حدودا” 67 سانتی متر می باشد.
وتر (سیم )سه تار از بالا به پایین بدین ترتیب هستند:
وتر بم (سیم بم) با سیمی قطر تقریبی 25-35 میکرون از جنس برنج ،وتر مشتاق (سیم واخوان) با سیمی به قطر 18-20 میکرون از جنس فولاد ، وتر زیر ( سیم دوم ) با سیمی به قطر تقریبی 18-20 میکرون از جنس برنج ، وتر حاد ( سیم اول ) با سیمی به قطر تقریبی 18-20 میکرون از جنس فولاد.
همان طور که می دانید ،طول سیم از شیطانک تا سیم گیر، به نسبت های خاصی تقسیم می شود که این تقسیمات به کمک پرده های ساز و خرک شکل می گیرد . از این رو ، بعداز هر بار پرده بندی ( یا بر روی ساز جدید ) باید موقعیت پرده ها بر روی دسته دقیقا” تعیین شود . مطالب زیر در مکان یابی چند پرده ی اصلی شما را یاری می کند.
آموزش آنلاین موسیقی امروزه به یکی از محبوب ترین دوره های آموزش آنلاین تبدیل شده است.این نوع از آموزش ها مناسب علاقه مندان به یادگیری موسیقی و همچنین هنرجویانی است که بدلایلی چون محدودیت زمانی و یا محل سکونت خود، حضور در آموزشگاه های موسیقی و یا دسترسی به اساتید مجرب برایشان امکان پذیر نیست.
نبود محدودیت زمانی و مکانی، هزینه کمتر و حتی کیفیت بیشتر آموزش های آنلاین یکی از نکات ترقیب کننده برای استفاده هنرجویان از این نوع آموزش ها می باشد.
هر چند وجود استاد و بررسی نوازندگی هنرجو توسط آن امری مهم در یادگیری ساز است، و در سطح پیشرفته و حرفه ای هیچگاه آموزش آنلاین نمی تواند جایگزین آموزش حضوری شود ولی برای هنرجویان مبتدی و کسانی که بصورت تفریحی به یادگیری ساز می پردازند آموزش آنلاین سه تار می تواند یک انتخاب مناسب باشد.
اگر واژه “آموزش آنلاین سه تار” را در اینترنت سرچ نمایید، با تعدادی زیادی از استادی و دوره های آنلاین مواجه خواهید شد که هر کدام با سبک و روش خاص بصورت رایگان و پولی اقدام به ارائه آموزش های خود می پردازند، در این بخش از مقاله می خواهیم به معرفی و بررسی آموزش های آنلاین سه تار بپردازیم:
وب نوازان ، آموزشگاه موسیقی آنلاین به هنرجویان موسیقی کمک می کند که دیگر نگران یافتن کلاس موسیقی تخصصی ویژه شرایط زمانی و محل سکونت خود نباشند. وب نوازان هر آنچه شما برای شرکت در کلاس موسیقی نیاز دارید را فراهم کرده است. تمام شرایط کلاس ویژه ی هنرجو طراحی شده است و تیم کارشناسان وب نوازان همواره پشتیبان هنرجویان هستند.
قیمت: اطلاعی در دست نیست.
سایت بعدی رسانه خنیاگر می باشد. این سایت که آموزش های زیاد و تخصصی در حوزه موسیقی دارد، آموزش سه تار خود را بصورت فیلم های ضبط شده در اختیار هنرجویان قرار می دهد. آموزش سه تار در این سایت توسط استاد طینوش بهرامی ارائه شده است و بصورت سه پکیج آموزشی می باشد، که هر پکیج به صورت یکجا و یا فصلی قابل خریداری است.
قیمت: قیمت هر پکیج بین 1.299.000 الی 1.990.000
آموزش سه تار در سایت سازکالا که در 5 قسمت خلاصه شده است، مناسب علاقمندانی است که می خواهند آشنایی کلی با این ساز پیدا کرده و روش های پایه و نواختن نت های ساده را فراگیراند.
قیمت: رایگان
اگر به دنبال یادگیری سه تار در سطح حرفه ای و پیشرفته هستید و یا میخواهید بصورت حضوری این به فراگیری این ساز بپردازید، انتخاب یک آموزشگاه موسیقی که روند آموزش در آن به صورت حرفه ای و صحیح باشد بسیار مهم است، نکاتی که باید در هنگام پیدا کردن یک آموزشگاه سه تار حرفه ای به آن توجه شود به شرح زیر می باشد:
یکی از آموزشگاه سه تار معتبر در تهران، آموزشگاه موسیقی نوجویان می باشد، این آموزشگاه با داشتن بیش از 23 سال سابقه تدریس موسیقی در سازها و سبک های مختلف یکی از آموزشگاه به نام و معتبر غرب تهران است. این آموزشگاه دارای دو شعبه ستارخان و جنت آباد می باشد و زیر نظر استاد پرویز نجف پور می باشد.
آموزش ساز سه تار به کودکان، یک فرایند مفید و جذاب برای کودکان است که به آنها کمک میکند تا با دنیای موسیقی و ابزارهای موسیقی سنتی ایرانی آشنا شوند.
برای آموزش سه تار به کودکان، نیاز به داشتن یک مربی مجرب و متخصص است. مربیان با استفاده از روشهای جذاب و متنوع، کودکان را با اصول موسیقی و نحوه نواختن سه تار آشنا میکنند. این روشها شامل بازیهای موسیقیایی، تمرینات تکنیکال، تمرینات شنیداری و تمرینات ریتمیک هستند.
همچنین، در آموزش سه تار به کودکان، استفاده از ویدئوهای آموزشی و کتابهای آموزشی متنوع نیز میتواند مفید باشد. این منابع به کودکان کمک میکنند تا به صورت مستقل و در خانه، تمرین کنند و مهارتهای خود را بهبود بخشند.
در نهایت، آموزش سه تار به کودکان نه تنها مهارتهای موسیقیایی آنها را بهبود میبخشد، بلکه باعث افزایش تمرکز و حافظه آنها نیز میشود. بنابراین، بهترین راه برای شروع آموزش سه تار به کودکان، مراجعه به یک مربی مجرب و متخصص است.
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به آموزشگاه نوجویان می باشد.
طراح و توسعه دهنده سایت پریسا پرویزی